Afdelinger i Rodebutikken

søndag den 21. august 2011

en ting til..

jeg bliver hidsig over:

- folk der ikke har styr på nutids-r. Så tag dog en dag i 4.b på den lokale kommuneskole og få styr på det!

Jeg opridser den lige her, som service:

Hvis jeg gør noget aktivt i en sætning, så er udsagnsleddet med r. Eksempel:
Jeg kører i bilen.

Hvis det er inaktivt, så er det uden r. Eksempel:

At køre  i bil.

En huskeregel:
Hvis du er i tvivl, så sæt ordet "spise" i stedet for udsagnsleddet, og se hvad der lyder rigtigt.

Jeg spise i bilen.
Jeg spiser i bilen - Altså skal det være "kører".
Du kan med fordel også bruge: Danse eller cykle.

Så er den vist på plads.


// Over and out - fra flueknepperen når det gælder grammatik.

12 kommentarer:

 1. Hvorfor kalde det aktiv og inaktiv? At danse er da også at være aktiv?
  Det er udsagnsordenes navnemåde (infinitiv, uden r) og deres nutid (præsens med r) de skal lære at skelne imellem. Helt rigtigt at "prøve med prøver" (eller med spiser) hvis man er i tvivl.
  Jeg fatter heller ikke, at det kan være så svært.

  Hilsen Helle (dansklærer)

  SvarSlet
 2. Jaah okay, jeg bøjer mig i støvet for en pro ud i det danske sprog. Men du (og de) ved forhåbentlig hvad jeg mener.

  Og det ER pisseirriterende, når folk ikke kan finde ud af det. Lov mig at ikke én af dine elever får lov at blive lukket ud i den virkelige verden, før det sidder tatoveret i panden på dem.

  Helt og aldeles respekt til dig, som stædigt kæmper med at banke lidt almen viden ind i de nye generationer.

  // Rodebutikken

  SvarSlet
 3. Åh, hvor er det skønt der er andre end mig der heller ikke kan klare det med nutids-r. Jeg kan godt selv blive i tvivl, men bruger altid tricket med spise eller spiser.
  Selvom jeg studerer noget naturvidenskabeligt, så er det vigtigt for mig at folk kan stave - jeg har faktisk en gang droppet en fyr fordi jeg slet ikke kunne have den måde han skrev på i sms'er.
  Godt du har fået snakket lidt med ham, og hvor skønt med et søde. Det er de små ting der betyder noget ;)
  Haha, jeg kender godt det med at drikke sig mod til, man synes det er en pisse god idé lige indtil man vågner dagen efter. ;)
  Men jeg kan da så fortælle at jeg skal se J i morgen. Jeg skrev i går og spurgte om vi skulle finde ud af noget i den kommende uge, hvor efter han så ringede og vi snakkede lidt og blev enige om i morgen. Jeg tror det er første gang jeg har mødt en fyr og set ham tre gange inden for en uge. Jeg prøver at sige til mig selv at det skal gå stille og roligt, for så kan det være at det er noget der holder. (:

  Og med hensyn til S var der noget jeg glemte at fortælle i går. Jeg endte nemlig med at tage i byen med ham og 4 af hans venner, hvor vi dansede og havde det sjovt. På et tidspunkt sidder jeg så og snakker med en af hans venner, som jeg ikke har mødt før, hvorefter han så siger 'Nåh, er det så dig der er løbemakkeren?' Og det måtte jeg jo sige ja til, for før S flyttede her i sommerferien, løb vi sammen en tre gange om ugen. Og lige den sætning har bare siddet fast i mit hoved siden. S må jo have fortalt om mig og jeg er mega nysgerrig hvad han har sagt.

  Ved du hvornår du skal se S igen, sådan studiemæssigt, eller skal vi ud at sætte en dato for udfordringen? ;)

  SvarSlet
 4. Vil gerne gå til bekendelse min grammatik er en rodebutik, måske jeg tager ned i 4.b en dag, min kommesætning kunne også godt bruge en opfriskning! Jeg er bare mere et tale-menneske! Haha. Men er enig med lullie at vi snart må sætte en dato for s' besøg, jeg venter jo spændt på en anmeldelse af sofaen ;)

  SvarSlet
 5. Åh I rotter jer sammen! Men sagens sandhed er faktisk, at jeg ikke har tid i denne uge til at invitere til fint besøg. Åh. Men næste uge måske. Hvis jeg tør.

  Jeg tilgiver dine eventuelle fremtidige stavefejl, ninja, Ninja'er er bare mere doing than writing-typer. Hvis der overhovedet er noget der hedder sådan.


  Lullie: Uh så har han nok talt om dig? Gad vide hvad han har sagt. Det er jo lige til at få hjerne-fnuller over. Kom lige med en update hvis du kommer det nærmere. Og nice at du skal se J. Du er så meget modigere end mig.

  // Rodebutikken

  SvarSlet
 6. Selvfølgelig rotter vi os sammen, vi synes det vil være en brand god idé!
  Så må du sørge for at det bliver i næste uge (:

  Ja, jeg tænker også at han har talt om mig, men jeg er bare nysgerrig om hvad. Jeg har også set to veninder i aften, hvor vi også fik snakket lidt om ham, hvor den ene sagde at S jo bliver lidt muggen når jeg er sammen med andre, ikke noget jeg egentligt har lagt mærke til, men tænkte så lidt over det, og han udspurgte mig godt nok lidt meget om ham i lørdags, og var også lidt skeptisk. Men altså hvis manden vil noget, så må han sgu gøre noget ved det, jeg orker det ikke mere. Det var lige lidt hårdt på selvtilliden at sende en besked til ham i starten af sommerferien med en erklæring om at hvis han stadig boede i sin gamle lejlighed så havde jeg ringet fordi jeg havde lyst til at sove sammen med ham. Og så var der intet svar, overhovedet. Så nu spiller jeg lidt kostbar og viser at jeg ser andre - håber det virker lidt.

  Tak fordi du synes jeg er modig. :D Jeg ved heller ikke lige hvad der sker, det plejer jeg ikke at være. Men det føles bare okay at skrive og snakke i telefon med J, jeg kan være helt mig selv. Hvorimod der ikke skal meget til før jeg rødmer vildt i nærheden af S. Totalt åndssvagt.

  P.S.
  Det var ærgeligt med din mor, men godt at du har det okay med det!

  SvarSlet
 7. Jeg tror at S gerne vil men er for vattet til at kæmpe for det. Og er han så noget værd? Ikke før han kommer ud af busken i hvert fald. Jeg synes det er godt du får tankerne over på noget andet ved at se J. Han virker som en god én. Og så må ham S selv gøre noget aktivt.

  Jeg ser frem til at høre om daten med J!

  // Rodebutikken

  SvarSlet
 8. Jeg tror du har fuldstændig ret med hensyn til S. Og nej, så er han ikke rigtigt så meget værd, han må komme ind i kampen, så kan vi snakke om det.

  J skrev desværre i formiddags, og spurgte om vi ikke kunne udskyde vores aften, fordi drengene fra fodbold gerne ville på bodega og se OB spille, når de selv havde spillet kamp. Og det kunne vi da godt. Jeg gider ikke være hende den sure mokke allerede fra start af. (: Nu overvejer jeg så bare hvordan jeg skal skrive til ham igen for at få en aftale i hus, om det skal være i morgen eller om jeg skal vente til torsdag. (: Eller om jeg bør skrive til ham nu, når han er på face og høre hvordan kampen gik .. Store overvejelser.

  SvarSlet
 9. Åh øv, at han aflyste. Men jeg har altså erfaring om,at fodbold overruler alt andet i mændenes verden.

  Btw - OB tabte - så har du en ide om hvordan hans state of mind er, hvis han er truly OB-fan.

  //Rodebutikken

  SvarSlet
 10. Jeg var også lidt ærgelig over det, men spiste med en veninde i stedet. Ja, vi havde kampen kørende baggrunden, men heldigvis vandt hans eget hold. Jeg skrev nemlig til ham.

  Og har også snakket ham i dag, og spekulerer nu på hvorfor man ikke bare kan finde en mand hvor det er lidt nemt? Han fortalte nemlig at han de sidste par måneder har set en pige, og da han så fortalte hende om mig, blev hun vidst lidt sur og har nu givet ham et ultimatum. Enten vælger han kun hende eller også skal de ikke ses mere. Han fortalte ligefrem at han havde lavet en for og imod liste. Jeg kan godt lide at jeg ingen gang har kendt ham en uge og allerede er del af sådan en liste.
  Jeg sagde han bare skulle tage sig den tid han havde behov for, for at tænke over tingene. Men et eller andet sted tænker jeg at man nu bør løbe skrigende bort, men samtidig tænker jeg hvis han nu ikke vælger hende, så er der jo håb?
  Nu prøver jeg bare at holde mig langt væk fra min telefon - lettere sagt end gjort.

  SvarSlet
 11. Sådan hidsig over det? Skulle folk nu gå rundt og blive hidsige over alt det, man selv behersker, men som andre er usikre på. Sikket hidsigt land, vi ville få.

  SvarSlet
 12. Ja, Claus, fordi det er almen dannelse - at kommunikere ordentligt er bare noget man skal kunne, på linie med at have ordentlige manerer, kunne opføre sig ordentligt på offentlige steder.
  Og ja, jeg bliver hidsig, når folk ikke kan skrive, når folk råber i telefon i toget (for det der med at tale, er åbenbart gået af mode), og smider affald og i det hele taget ikke rydder op efter sig selv. Vi er sku voksne mennesker - det burde ikke være så svært.
  Og i øvrigt, så kan du ikke bilde mig ind at jeg er den eneste der bliver hidsig over andres mangler på ganske almindelige, selvskrevne kompetencer. Det er jo ikke rocket science vi er ude i, vel.

  // Rodebutikken - der trods alt har styr på grammatikken.

  SvarSlet