Afdelinger i Rodebutikken

fredag den 13. december 2013

Mama Trauma

Ja, det er jo juletid, og i denne måned har livets store tanker tendens til at snige sig ind på én.
For mig, er det min mor, der kredser i mit hoved.
Ofte tænker jeg på, om hun mon ville være stolt af mig, hvis hun så mig nu? Jeg mener, her sidder jeg og lever mit liv på en måde der kunne minde om en biludlejningsbiks i Hvidovre - lever på dagsbasis, med buler i lakken, kontant afregning ved dagens udgang (her tænker jeg særligt på den enorme mængde pebernødder jeg hælder ned i disse dage. Det er som om, de promte finder vej til mine hofter, og i øvrigt stolt viser sig frem når jeg ser mig selv i spejlet) og i øvrigt med stor risiko for at få klippet pladerne.

Altså helt ærligt….


Men men men! Nu skal man også forsøge at hanke op i sig selv (mig) og give sig selv (mig igen) en indvendig peptalk om, at man faktisk dur. Til noget.

Om ikke andet, så til at udnytte den gode Bornholmske granit (høh) og at bruge penge.

Og faktisk har jeg netop idag modtaget besked om, at jeg er optaget på dét meritprogram jeg har søgt, så jeg endelig kan få taget dén kandidat (og sige farvel til det evige liv som kassedåse).

Slet ikke dårligt, faktisk!

Så jo, jeg tror min Mor ville have været stolt. Jeg håber det. Og det er okay at komme i tvivl. Især når man befinder sig i én stor suppe af offentlig flitterstads, sløjfer, klejner og fortrykt kærlighed printet på Hällmark-kort i budgetvenlige pakker (no wonder, at det er i denne måned selvmordsraten skyder i vejret).
Næ, så skal man huske på, at:
1) Du er god nok - også selvom du ikke har overskud til at bage, fælde juletræet selv og lader ekspedienten pakke gaven ind (med mindre det er en 15-årig Belieber der er i sit første job og i øvrigt aldrig har rørt et gavebånd og ej heller ejer evnen til at binde det uden at stikke tungen ud eller bede dig om hjælp med en finger - så pakker jeg sgu hellere selv ind. I øvrigt kunne man have nået 6 pakker inkl. kort på dén tid hun bruger på at vikle en hel rulle tape omkring din Hugo Boss Gaveæske, der ellers, i sin ret overkommelige lineære form, burde tage mindre end 1 minut. Men lad nu det være. Juletid betyder overskud og næstekærlighed. Videre…

2) Det er ok at være ked af det - sorg går jo ikke væk, bare fordi det er jul og der er taget en fælles, stiltiende beslutning i samfundet om, at man SKAL være glad, og kun være ked af det på vegne af julehjælpsmodtagere og børn i udviklingslande, som man i øvrigt kan støtte ved at sende en ged.
Muligvis et stort tabu jeg tager op her, men det er OK at have ondt af sig selv selvom man ikke bor i Uganda, og selvom man rent faktisk har råd til at give sin familie gaver.
Desværre virker det til, at økonomi er den eneste acceptable grund til at måtte være ked af det i denne tid.

3) Og så er det i øvrigt ok at skide på, at der er regler, og skrabe hele kalenderen inden juleaften. Kombinationen af at være voksen, bo alene og være i besiddelse af en 2-krone, har aldrig føltes mere tilfredsstillende.

Så god næsten-jul, og husk at holde hovedet koldt - både hvis du er overly happy og i julestemning (dejligt, men giv plads til, at der er andre der liiiige behøver lidt tid og en karton gløgg mere) og hvis du som mig er lidt mere skeptisk overfor konceptet - vi skal nok klare det. Om ikke andet, så se fremad - udsalget er lige om hjørnet.

// Over and Out

5 kommentarer:

 1. Rigtig god jul til dig, søde rodebutik. Og tillykke med fremtidsstudierne. :-)

  SvarSlet
 2. Sødeste Rodebutik, det er mennesker som dig der gør min hverdag en smule mere overskuelig. Er kassedåse som dem selv. Begravet i kunder, julepynt og for lidt småkager og færdiglavet ris a la mande til de kunder der pladrer det op i skål og siger ''Hjemmelavet!''. Puha. Tak. Den bedste gave i disse juletider er et indlæg fra dig! Glædelig jul til dig og alle omkring dig!

  SvarSlet
 3. Tudede da jeg læste dit indlæg. Jeg har daddy trauma pt. Jeg savner min far så helt ekseptionelt meget og når jeg to dage rammer 6-månedersdagen for hvornår jeg sidst så ham i live, ja så tror jeg bare at jeg graver mig ned. Og igen den 20. Når det er 6 måneder siden han døde. Samtidig kæmper jeg med at acceptere, at jeg er pisse lettet over, at jeg ikke i år skal frygte en fuld og åndssvag far der skuffer og svigter. Lort med lort på!

  Jeg håber du får en fantastisk jul. Og jeg er HELT sikker på at din mor ville være pavestolt af dig! <3

  SvarSlet
 4. Du rammer helt plet! Alle uanset status har ret til at have ondt af sig selv.....eller jeg vil nu hellere sige tillade sig selv at give julen lov til at trykke på de der sårbare ting i sjælen, som julen har en mærkværdig evne til at kunne.
  Mærke efter, og lade de følelser komme op til overfladen og lade sig påvirke af dem - dét må være sundere end at undertrykke dem.
  Julen gør er eller andet ved mig - jeg render rundt i december som en yders grådlabil bombe, med alle mulige følelser boblende som varm lava indeni, som kommer til udbrud juleaften i kirken, hvor jeg bliver rørt som var det et bryllup jeg var til.
  Jeg har et eller andet sted ikke noget at være ked af, har de skønneste børn, begge forældre i nogenlunde behold, en dejlig kæreste, har et job,som dog godt kunne være bedre lønnet, en halvandet år gammel skilsmisse i bagagen, så det værste i forbindelse med den er overstået.
  Tager mig selv i indimellem at tænke, at jeg er lykkelig.
  Men julen gør bare noget ved en, den skræller ligesom de øverste lag af, så der er lettere adgang til følelserne, og man kan ikke undgå at sende mange kærlige tanker til dem, der mangler her på jorden, og også til dem man er bange for at miste.
  Men jeg elsker julen......og mit liv iøvrigt på godt ondt.
  Glædelig jul fra Rikke

  SvarSlet
 5. Jeg nyder dine indlæg, som altid er lige spot-on, med både alvor og humor.

  Jeg har ikke prøvet at miste et nært familiemedlem som du har - kan godt forstå at det må være hårdt i forbindelse med julen.. Til gengæld er jeg kronisk single, og det er faktisk her ved juletid (og nytår) at det er mest deprimerende.. Men der er jo intet risalamande og konfekt ikke kan kurere!

  SvarSlet